Skip to content

Suikermaxdag (voor kinderen van 4 tot 8 jaar)

Op dit moment wordt 9 juli 2023 genomen als ‘suikermaxdag’ voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt. De suikermaxdagen zijn berekend op basis van de meest recente voedselconsumptiepeiling (2012-2016, gepubliceerd in 2018). Naar alle waarschijnlijkheid zullen de nieuwe cijfers (2016 tot 2020) pas later in 2023 bekend zijn.

De suikermaxdag is een dag die door voedselwaakhond Foodwatch in het leven is geroepen om inzichtelijk te maken hoeveel suiker we met zijn allen eten. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud eten relatief de meeste suikers, zij zitten dan ook het vroegst in het jaar aan het maximum. Per jaar eten zij gemiddeld ruim 31 kilo suiker, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Kinderen tussen 9 en 13 jaar oud gaan gemiddeld op 26 juli over het maximum heen. Alleen ouderen eten minder suiker dan het geadviseerde maximum.

Hieronder de Suikermaxdagen voor de overige leeftijden:

Kinderen 1-3 jaar 10/aug
Kinderen 4-8 jaar 9/jul
Kinderen 9-13 jaar 26/jul
Kinderen 14-18 jaar 14/aug
Volwassenen 19-30 jaar 14/sep
Volwassenen 31-50 jaar 3/nov
Volwassenen 51-70 jaar 23/dec
Volwassenen 71-79 jaar Onder WHO norm

50 gram per dag

Om de suikermaxdag te bepalen, houdt Foodwatch de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan. Die adviseert om maximaal 10 procent van je dagelijkse energie uit ‘vrije’ suikers te halen, maar bij voorkeur niet meer dan 5 procent. Voor volwassenen betekent het dat ze het beste niet meer dan 25 gram suiker per dag kunnen eten en maximaal 50 gram.

Die richtlijn heeft Foodwatch naast de meest recente cijfers van het RIVM gelegd. Daaruit blijkt dat gemiddeld 19 procent van de dagelijkse energie-inname van kinderen van 4 tot 8 jaar oud uit suikers bestaat, bijna twee keer zoveel als wordt aangeraden dus. Uit de cijfers blijkt ook dat meer dan 90 procent van de kinderen van 7 tot 18 en meer dan 60 procent van de volwassenen te veel suiker eten.

Honing en vruchtensappen

Onder ‘vrije suikers’ worden suikers verstaan die worden toegevoegd tijdens de bereiding van voedingsmiddelen, zoals honing en glucosestroop, en suikers die van nature aanwezig zijn in vruchtensappen. Suikers in vers fruit, groente en melk vallen hier niet onder. 86 procent van de vrije suikers die mensen binnenkrijgen, zitten in niet-alcoholische dranken (32 procent), suiker en snoepgoed (25 procent), koek en gebak (17 procent) en zuivel (12 procent).

We eten nog steeds te veel suiker:

Dat juist kinderen relatief veel suiker eten, is volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell goed te verklaren. “Veel ouders weten niet dat er veel suikers zitten in vruchtensappen, ontbijtgranen, zuiveltoetjes en dergelijke. En omdat kinderen nog niet zo veel eten als ze klein zijn, is dat een relatief groot deel van wat ze eten.” De te hoge suikerinname door tieners komt volgens Seidell voornamelijk door frisdranken, energiedrankjes en sportdrankjes.

“Dat ouderen niet aan het geadviseerde maximum komen, komt omdat zij zijn opgegroeid in een tijd waarin veel minder suiker werd gegeten en gedronken, kort na de oorlog. Bij hen zit het eten van suiker dus veel minder in hun systeem.”

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top