De Wereld Niet-Rokendag (World no tobacco day) is in het leven geroepen vanwege de nare…
Suikermaxdag (voor kinderen van 4 tot 8 jaar)
Dinsdag 9 juli is het ‘suikermaxdag’ voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt.
De suikermaxdag is een dag die door voedselwaakhond Foodwatch in het leven is geroepen om inzichtelijk te maken hoeveel suiker we met zijn allen eten. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud eten relatief de meeste suikers, zij zitten dan ook het vroegst in het jaar aan het maximum. Per jaar eten zij gemiddeld ruim 31 kilo suiker, blijkt uit cijfers van het RIVM.
Kinderen tussen 9 en 13 jaar oud gaan gemiddeld op 26 juli over het maximum heen. Alleen ouderen eten minder suiker dan het geadviseerde maximum.
‘Suikermaxdag’ per leeftijdscategorie:
- 1-3 jaar: 10 augustus
- 4-8 jaar: 9 juli
- 9-13 jaar: 26 juli
- 14-18 jaar: 14 augustus
- 19-30 jaar: 14 september
- 31-50 jaar: 3 november
- 51-70 jaar: 23 december
- 71-79 jaar: komt niet aan maximum
Bron: Foodwatch
50 gram per dag
Om de suikermaxdag te bepalen, houdt Foodwatch de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan. Die adviseert om maximaal 10 procent van je dagelijkse energie uit ‘vrije’ suikers te halen, maar bij voorkeur niet meer dan 5 procent. Voor volwassenen betekent het dat ze het beste niet meer dan 25 gram suiker per dag kunnen eten en maximaal 50 gram.
Die richtlijn heeft Foodwatch naast de meest recente cijfers van het RIVM gelegd. Daaruit blijkt dat gemiddeld 19 procent van de dagelijkse energie-inname van kinderen van 4 tot 8 jaar oud uit suikers bestaat, bijna twee keer zoveel als wordt aangeraden dus. Uit de cijfers blijkt ook dat meer dan 90 procent van de kinderen van 7 tot 18 en meer dan 60 procent van de volwassenen te veel suiker eten.
Honing en vruchtensappen
Onder ‘vrije suikers’ worden suikers verstaan die worden toegevoegd tijdens de bereiding van voedingsmiddelen, zoals honing en glucosestroop, en suikers die van nature aanwezig zijn in vruchtensappen. Suikers in vers fruit, groente en melk vallen hier niet onder. 86 procent van de vrije suikers die mensen binnenkrijgen, zitten in niet-alcoholische dranken (32 procent), suiker en snoepgoed (25 procent), koek en gebak (17 procent) en zuivel (12 procent).
We eten nog steeds te veel suiker:
“Dat ouderen niet aan het geadviseerde maximum komen, komt omdat zij zijn opgegroeid in een tijd waarin veel minder suiker werd gegeten en gedronken, kort na de oorlog. Bij hen zit het eten van suiker dus veel minder in hun systeem.”
Dit bericht heeft 0 reacties