De Wereld Niet-Rokendag (World no tobacco day) is in het leven geroepen vanwege de nare…
Dag van Verantwoord Medicijngebruik
Issues rondom medicijnen en medicijngebruik halen dagelijks de media in Nederland. Deze issues hebben impact op burgers, patiënten en of medicijngebruikers.
Het begrip ‘medicatie’ dekt de lading breed: medicijnen zelf, medicijngebruik, medicijnen bereiden en afleveren, medicijnafval.
Medicijnen kunnen helpen om een ziekte of symptomen onder controle te houden, maar het kan ook leiden tot ongemak en bijwerkingen. Medicijnen kunnen worden voorgeschreven of verkregen bij de drogist (zelfzorg). Soms kan er met een aangepaste leefstijl hetzelfde of meer bereikt worden dan met medicijnen.
Overmatig medicijngebruik is één van de problemen waar Nederland mee geconfronteerd wordt. Het labelen van symptomen als ‘ziekten’ en het medicaliseren van deze ziekten draagt bij een toenemend gebruik. Bijvoorbeeld ADHD, depressie.
Naarmate we ouder worden, hebben we meer chronische ziekten. Voor de meeste chronische ziekten zijn medicijnen beschikbaar. Worden de juiste medicijnen geslikt? Combineren ze met elkaar? Zijn ze echt nodig? Is de dosering juist? Weten de ouderen hoe ze de medicijnen moeten innemen? Welke hulpmiddelen zijn daarvoor beschikbaar?
Door fouten in het gebruik van medicijnen kunnen mensen ziek worden en zelfs overlijden. Ongeveer de helft van deze fouten is vermijdbaar. Incidenten komen vooral voor bij kwetsbare mensen, zoals ouderen die veel verschillende soorten medicatie gebruiken en die bij veel verschillende zorgverleners onder behandeling zijn. Het optimaliseren van het medicijngebruik (wat is echt nodig, wat kan worden afgebouwd) en de samenwerking tussen zorgverleners is belangrijk. Een actueel medicatieoverzicht moet niet alleen beschikbaar, maar ook met de patiënt afgestemd zijn.
Jaarlijks komt er 140 ton medicijnen in onze riolen terecht. Hoe kunnen we zorgen dat dit minder wordt, zodat de effecten op natuur en milieu afnemen?
Goedkoop als het kan, duur als het moet: wat is de plaats van nieuwe, vaak duurdere medicijnen ten opzichte van hetgeen er al is? Hoe weet ik als patiënt wat voor mij een zinvol medicijn is/ kan zijn?
Beïnvloeding: regelmatig zien we berichtgeving over de beïnvloeding van artsen door de farmaceutische industrie. Dit kan impact hebben op het vertrouwen van patiënten in hetgeen wordt voorgeschreven.
Dit bericht heeft 0 reacties