Skip to content

Week van het onzekere werk

Week van het Onzekere Werk

De Week van het Onzekere Werk duurt van 23 maart tot 30 maart. In deze week is er op verschillende manieren aandacht voor schijnconstructies en onzeker werk.

De FNV heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beleving van zeker en onzeker werk. Zij overhandigen de resultaten op donderdag 26 maart, in de Week van het Onzekere Werk, aan minister Asscher. De FNV hield een representatief onderzoek onder 4200 mensen; 1000 werknemers met een onzeker contract en 3200 vaste krachten. De aanleiding is het groeiend aantal mensen met een onzeker contract, zoals een 0-urencontract, een uitzendkracht, of een andere schijnconstructie. Nog altijd vallen 6,1 miljoen mensen onder een cao.

Een grote groep van maar liefst 15 procent van de werknemers met een onzeker contract werkt altijd in de avond, nacht of in het weekend. Ruim een derde (37 procent) van de werknemers met een onzeker contract geeft aan ‘erg vaak’ ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend werken.

Weekend dreigt te verdwijnen

‘Werken als andere mensen, bijvoorbeeld je partner of je kinderen vrij zijn, betekent een enorme aanslag op het sociale leven. En continu nachtwerk heeft ook nog eens gevolgen voor de gezondheid’, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts. ‘Zekerheden als het weekend dreigen te verdwijnen, als iedereen buiten de cao aan het werk moet.’

Cao op een bierviltje

Zekerheden als weekend, pensioenopbouw, koopkracht en ziekteregelingen staan onder druk. Dat komt onder meer doordat sommige werkgevers en politieke partijen beweren dat cao-afspraken maar op de achterkant van een bierviltje gezet moeten worden.

De impact van onzekerheid

Ton: ‘Deze partijen begrijpen niet wat voor impact onzekerheid heeft voor werkers. Als je geen huis kunt kopen, als je de eindjes nauwelijks bij elkaar kunt knopen, als je niet weet of je een dag later nog wel werk hebt… Te veel mensen zitten in onzekerheid. We moeten echt weer samen verder bouwen aan het cao-systeem.’

Contracting voor ontduiken cao

We hebben ook onderzoek gedaan naar mensen die werken op contracting-basis. Contracting, een soort aangenomen werk, is een constructie die gebruikt wordt voor het ontduiken van de uitzend-cao, tegen minimumloon en vakantiedagen.

Slechte contracten

Ook komen resultaten naar buiten van een onderzoek naar de beleving van onzeker werk, evenals slechte contracten in de transport, onderwijs en de pakketbezorging.

TTIPalarm

Afspraken over gewoon goed werk staan nog meer onder druk door de dreiging van het internationale handelsakkoord TTIP. Op dit moment zijn er nog beschermende regels in de arbowet, maar door TTIP dreigen die ingehaald te worden door slechtere Amerikaanse voorwaarden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top