De Kunstweek biedt kunstliefhebbers allerlei activiteiten, festiviteiten en aanbiedingen, waardoor beeldende kunst ruim een week…
Digitale Nationale Museumweek
Digitale Nationale Museumweek
In deze lastige tijden bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost. Daarom gaat de Nationale Museumweek 2020 (20 tot en met 26 april) ondanks alle beperkingen door: in verantwoorde digitale vorm. Zo brengen 400 musea online een ode aan 75 jaar culturele vrijheid door middel van een digitale expositie op de Dam (zie artist-impressie). En kunnen mensen thuis daar ook zelf aan deelnemen, door het delen van een eigen kunstwerk. Zo houdt iedereen toegang tot het enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.
Het zijn vreemde tijden waarbij we thuis, achter de voordeur, in de woonkamer, op de bank in beperkte vrijheid zitten. Iedereen moet een steentje bijdragen in deze bizarre strijd tegen het coronavirus. We zijn iedereen die zo z’n best doet, maar vooral onze helden in o.a. de zorg, de schoonmaaksector, de winkels enorm dankbaar! Vanwege de gezondheid en veiligheid van alle Nederlanders zijn ook de deuren van onze musea gesloten. Maar bieden ze digitaal een hele wereld van verwondering en inspiratie.
Dit jaar, tijdens de zesde editie van de Nationale Museumweek van 20 t/m 26 april, wilden we 75 jaar culturele vrijheid vieren. Een bijzondere week die we samen zouden organiseren met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Maar we moeten allemaal binnenblijven. Daardoor zijn de straten leeg. En onze musea stiller dan stil. Maar de Nationale Museumweek 2020 kan in een digitale vorm, juist nu, toegang geven tot de culturele rijkdom die ons land kent
Mirjam Moll, directeur Museumvereniging: “Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Waar vind je een schouder om even tot rust te komen? Inderdaad, dat zijn ons aller museale collecties die alle tijden hebben doorstaan. Al vijf jaar lang wordt tijdens de Museumweek aandacht besteed aan ons échte goud en laten we mensen zien wat voor een bijzonder en groots cultureel kapitaal wij in Nederland hebben. Het belang van kunst, cultuur en erfgoed lijkt juist nu groter dan ooit. Vandaar dat we doorgaan met de Nationale Museumweek! In een verantwoorde digitale variant!”
Daarom komt er een digitale Nationale Museumweek! Met als thema: “Ontdek samen– juist nu – ons échte goud. In vrijheid.” Vanuit huis kan een ieder deelnemen aan een online eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid, in de vorm van een digitaal Gouden Pronkstuk waar meer dan 400 pronkstukken van musea door heel het land te zien zijn. Aan online museumtours. Je laten verrassen door verhalen over kunst en erfgoed. Of door #OnsEchteGoudTV, elke dag opnieuw te zien! Waarbij iedereen in Nederland een eigen kunstwerk kan laten zien, en haar of zijn bijpassende persoonlijke verhaal kan delen met de rest van Nederland.
Musea belangrijker dan ooit
De wereld verandert razendsnel. Daarom zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.
Ons culturele kapitaal, ons echte goud
Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Ze zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Musea vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal – ons echte goud!
Dit bericht heeft 0 reacties