Skip to content
Laden Issues

« Alle Issues

  • Dit issues is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: DAG VAN DE PERSOONLIJKE HYGIËNE

MENSTRUAL HYGIENE DAY

28 mei, 2023

MENSTRUAL HYGIENE DAY

Op 28 mei is het Menstrual Hygiene Day.

Menstruele gezondheid is een mensenrechtenkwestie, niet alleen een gezondheidskwestie.
Iedereen heeft recht op lichamelijke autonomie. De mogelijkheid om je lichaam te verzorgen tijdens de menstruatie is een essentieel onderdeel van deze fundamentele vrijheid. Toch hebben honderden miljoenen mensen geen toegang tot menstruatieproducten en adequate faciliteiten voor menstruele gezondheid.
Met dit in gedachten is het thema van de Dag van de Menstruele Hygiëne dit jaar: “Samen voor een #PeriodFriendlyWorld”.
Slechte menstruele gezondheid en hygiëne ondermijnen fundamentele rechten voor vrouwen, meisjes en mensen die menstrueren en verergeren sociale en economische ongelijkheid. Onvoldoende middelen om de menstruatie onder controle te houden en patronen van uitsluiting en schaamte ondermijnen de menselijke waardigheid. Genderongelijkheid, extreme armoede, humanitaire crises en schadelijke tradities kunnen ontbering en stigmatisering versterken.
Er bestaat brede overeenstemming over wat mensen nodig hebben voor een goede menstruele gezondheid. De essentiële elementen: veilige, aanvaardbare en betrouwbare benodigdheden om de menstruatie te beheren; privacy om van materiaal te wisselen; faciliteiten om veilig en privé te wassen; en informatie om weloverwogen keuzes te maken. Een allesomvattende aanpak die educatie combineert met infrastructuur en met producten en inspanningen om stigmatisering tegen te gaan, is het meest succesvol in het bereiken van een goede menstruele gezondheid.
Back To Top