Skip to content
Laden Issues

« Alle Issues

Evenementenreeks Evenementenreeks: INTERNATIONAL EQUAL PAY DAY (VN)

INTERNATIONAL EQUAL PAY DAY (VN)

18 september

INTERNATIONAL EQUAL PAY DAY (VN)

Gelijk loon voor werk van gelijke waarde
De Internationale Dag voor Gelijke Beloning, die op 18 september wordt gevierd, staat voor de jarenlange inspanningen voor gelijk loon voor gelijkwaardig werk. Het bouwt verder op de inzet van de Verenigde Naties voor mensenrechten en tegen alle vormen van discriminatie, waaronder discriminatie van vrouwen en meisjes.
In alle regio’s worden vrouwen minder betaald dan mannen: de loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt wereldwijd geschat op ongeveer 20 procent. Gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes worden nog steeds belemmerd door de hardnekkige historische en structurele ongelijke machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen, armoede en ongelijkheden en nadelen bij de toegang tot middelen en kansen die de capaciteiten van vrouwen en meisjes beperken. De vooruitgang in het verkleinen van die kloof verloopt traag. Hoewel gelijke beloning voor mannen en vrouwen algemeen wordt onderschreven, is de toepassing ervan in de praktijk moeilijk gebleken.
Om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft, richten de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zich op de noodzaak om gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes te bereiken. Bovendien bevorderen de SDG’s fatsoenlijk werk en economische groei door te streven naar volledige en productieve werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor alle vrouwen en mannen, ook voor jongeren en mensen met een handicap, en gelijk loon voor werk van gelijke waarde. Mainstreaming van een genderperspectief is cruciaal bij de uitvoering van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling.
Het bereiken van gelijke beloning is een belangrijk

Initiatiefnemer(s)

Verenigde Naties
Back To Top