De Wereld Niet-Rokendag (World no tobacco day) is in het leven geroepen vanwege de nare…
Zoutmaxdag (voor mannen 31-50 jaar)
Zout is een essentieel element in ons dieet. Het is een bron van natrium, wat belangrijk is voor het regelen van vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Maar met ons huidige dieet krijgen wij veel te veel zout binnen. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, wat kans op hart en vaatziekten vergroot.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert volwassenen een maximum van 5 gram zout per dag in te nemen. Maar mannen in de leeftijdsgroep 31-50 hebben volgens het RIVM gemiddeld een inname van 9.4 gram per dag! Hun Zoutmaxdag valt dan ook vijf maanden te vroeg in het jaar. Van deze 9.4 gram is 83% uit voedingsmiddelen, terwijl maar 17% thuis of aan tafel is toegevoegd. Dit is dan ook het grote probleem: het meeste zout dat we eten wordt door fabrikanten toegevoegd, bijvoorbeeld om de smaak of houdbaarheid van producten te veranderen.
In Nederland is er een groot verschil van de zout inname tussen mannen en vrouwen, voornamelijk onder volwassenen. De gemiddelde inname van vrouwen ligt voor dezelfde leeftijdsgroep bijvoorbeeld op 6.8 gram per dag. En dat terwijl mannen vaker leiden aan hart- en vaatziekten…
De Zoutmaxdagen van verschillende leeftijdsgroepen per geslacht kan je hieronder vinden:
Minder zout eten wordt ons lastig gemaakt. Net zoals uitgelicht op de Suikermaxdag, zijn vooral de verwerkte producten waar zout al aan is toegevoegd de boosdoener. In de eerste plaats zijn dat dingen als brood en pasta (26.4%), en als tweede vlees (19.5%), en als derde zuivel (16.6%). Voedselproducenten zijn zeker op de hoogte van de hoeveelheid zout die ze in hun producten stoppen en de gevolgen voor onze gezondheid, maar ze doen weinig aan de zoutvermindering van producten om onze gezondheid te verbeteren. In tegendeel, ze maken juist gebruik van slinkse marketing om ons nóg meer van deze producten te verkopen.
Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een stereotype beeld dat vlees eten traditioneel “mannelijk” is, om het bij mannen aan te smeren. Dit terwijl vlees de voedselgroep is die als tweede grootste bijdraagt aan zoutinname!
Dit bericht heeft 0 reacties