WERELDBRAILLEDAG (VN)
4 januari, 2028
WERELDBRAILLEDAG (VN)
4 januari is de geboortedag van Louis Braille, uitvinder van het brailleschrift. Hij verloor zijn zicht als gevolg van een ongeluk in zijn vaders zadelmakerij. De jaren na zijn ongeluk heeft hij een systeem ontwikkeld om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven: het brailleschrift. Het doel van de Wereldbrailledag is om jaarlijks op de verjaardag van Louis Braille het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen van een groot publiek.
Braille wereldschrift
Louis Braille stierf op 6 januari 1852, 43 jaar oud, aan de gevolgen van tuberculose. Louis werd begraven op het kleine kerkhof van Coupvray. Zijn naam zou voor altijd synoniem staan voor het door Louis Braille ontwikkelde puntenschrift. Twee jaar na zijn dood, in 1854, werd het brailleschrift officieel erkend door het instituut als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. Vanaf dat jaar werd het braille langzamerhand in alle West-Europese landen ingevoerd als officieel blindenschrift. In 1873 werd het eerste boek in braille gedrukt: ‘De geschiedenis van Frankrijk’ in drie dikke banden. In 1952 werden zijn stoffelijke resten opgegraven en verplaatst naar het Panthéon in Parijs waar alle grote Franse helden liggen begraven. In 2009 werd de tweehonderdste geboortedag van Louis Braille wereldwijd gevierd.
Braillepluim
De braillepluim wordt jaarlijks door Vereniging Onbeperkt Lezen uitgereikt op of rondom 4 januari. Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking.