Skip to content
Laden Issues

« Alle Issues

Evenementenreeks Evenementenreeks: DAG VAN DE THERAPIETROUW

DAG VAN DE THERAPIETROUW

18 november

DAG VAN DE THERAPIETROUW

Op initiatief van het UMCG is 18 november de komende jaren uitgeroepen tot nationale Dag van de Therapietrouw; het is dan nu ook terug te vinden in de jaarlijkse Issuekalender. Vandaag start het UMCG met het expertisecentrum dat therapietrouw gaat bevorderen, het ‘Medication Adherence Expertise Center of the Northern Netherlands’ (MAECON). Er is vandaag tevens een symposium over therapietrouw in het UMCG.

Therapietrouw wil zeggen dat patiënten op de juiste wijze, op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheid hun medicijnen innemen zoals afgesproken met hun zorgverlener. Een verminderde mate van therapietrouw zorgt voor een verhoogd risico op nieuwe ziekte en sterfte; het leidt ook tot hogere kosten voor de maatschappij.  Trouw zijn en blijven aan je medicatie gebeurt wereldwijd maar door 50% van de mensen die medicijnen voorgeschreven krijgen.

Therapieontrouw heeft, volgens schattingen van de OECD, in Europa al zo’n 200.000 doden en 125 miljard euro per jaar aan te voorkomen zorgkosten gekost. Bovendien is het correct en trouw gebruiken van medicatie essentieel voor gezond oud worden en voor succesvolle nieuwe medicatie-trials.

Back To Top